DIGITALMARKETING MALAYSIA.COM

Iklan-Iklan Yang Google Ads Tak Bagi Buat

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Iklan-Iklan Yang Google Ads Tak Bagi Buat

Selain Facebook Ads, Google Ads juga merupakan salah satu medium yang bleh digunakan untk mengiklankan iklan anda. Tetapa dan fungsi Google Ads yang canggih juga membolehkan pemilik bisnes mengiklankan perniagaan mereka kepada kelompo yang tertentu sahaja.

Walau bagaimanapun, mengiklankan bisnes di Google kadang-kala tidak menjamin sebarang keuntungan kepada pemilik bisnes. Terdapat beberapa faktor yang membuatkan sesuatu iklan itu tidak berkesan akibat daripada melanggar beberapa polisi yang telah ditetapkan Google.

Jadi, kali ini saya akan kongsikan beberapa dasar pengiklanan Google Ads sebagai panduan anda dalam membuat iklan di Google.

Barang Palsu

Google melarang penjualan atau promosi untuk menjual barangan palsu. Barangan palsu yang mengandungi trademark atau logo yang sama atau tidak dapat dibezakan dengan jelas dari trademark yang lain.

Mereka yang meniru ciri-ciri jenama produk itu dalam cubaan melepaskan diri sebagai produk asli pemilik jenama. Dasar ini digunakan untuk kandungan iklan, web atau aplikasi anda.

Produk / Servis Berbahaya

Google ingin membantu orang daripada terpengaruh dengan produk atau servis yang tidak selamat di dalam talian atau di luar talian. Jadi, Google tidak membenarkan promosi beberapa produk atau perkhidmatan yang menyebabkan kerosakan dan kecederaan.

Contoh kandungan yang berbahaya adalah seperti recreational drugs (kimia atau herba); bahan psikoaktif; peralatan untuk memudahkan penggunaan dadah; senjata, peluru, bahan peledak dan bunga api; arahan untuk membuat bahan letupan atau produk berbahaya yang lain dan produk tembakau.

Membolehkan Tingkah Laku Tidak Jujur

Google tidak membenarkan promosi produk atau perkhidmatan yang direka untuk membolehkan tingkah laku yang tidak jujur.

Contohnya seperti perisian atau arahan penggeledahan; perkhidmatan yang direka untuk melancarkan iklan atau trafik laman web; dokumen palsu atau perkhidmatan menipu akademik.

Kandungan Yang Tidak Sesuai

Google juga menghargai kepelbagaian dan menghormati orang lain serta berusaha untuk menghindari gangguan kepada pengguna. Oleh itu, Google tidak membenarkan iklan yang memaparkan kandungan mengejutkan atau mempromosikan kebencian, intoleransi, diskriminasi atau keganasan.

Contoh iklan yang tidak sesuai atau menyinggung perasaan adalah seperti buli atau intimidasi individu atau kumpulan, diskriminasi kaum, peralatan kumpulan benci, adegan jenayah grafik atau imej kemalangan.

Bukan itu sahaja, kekejaman terhadap haiwan, pembunuhan, bahaya diri, pemerasan atau pemerasan, penjualan atau perdagangan spesis terancam dan iklan yang menggunakan bahasa kasar juga tidak dibenarkan.

Kandungan Dewasa

Iklan di Google harus menghormati keutamaan pengguna dan mematuhi peraturan undang-undang. Google tidak membenarkan beberapa jenis kandungan dewasa dalam iklan.

Sesetengah jenis iklan berorientasikan dewasa dibenarkan jika mereka mematuhi dasar yang telah ditetapkan dan tidak menyasarkan kepada kanak-kanak di bawah umur.

Tetapi ianya hanya boleh ditunjukkan dalam senario yang terhad berdasarkan pertanyaan carian pengguna, umur pengguna dan undang-undang tempatan di mana iklan sedang dijalankan.

Contoh kandungan dewasa terhad termasuklah strip club, pawagam erotik, mainan seks, majalah dewasa, produk peningkatan seksual, laman
matchmaking dan model dalam gaya seksual.

Alkohol

Google mematuhi undang-undang alkohol tempatan dan piawaian industri. Oleh itu, Google tidak membenarkan iklan pengiklanan yang berkaitan dengan alkohol, sama ada untuk alkohol dan minuman yang menyerupai alkohol.

Sesetengah jenis iklan berkaitan dengan alkohol dibenarkan sekiranya mereka memenuhi beberapa dasar yang telah ditetapkan, tidak target kanak-kanak bawah umur dan menyasarkan negara-negara yang dibenarkan untuk memaparkan iklan alkohol secara jelas.

Hak Cipta

Google sangat mematuhi undang-undang hak cipta tempatan dan melindungi hak pemegang hak cipta, jadi mereka tidak membenarkan iklan yang tidak dibenarkan menggunakan kandungan yang mempunyai hak cipta.

Jika anda dibenarkan secara sah untuk menggunakan kandungan yang mempunyai hak cipta, sila buat permohonan pengesahan untuk mengiklankan. Sekiranya anda melihat kandungan yang tidak dibenarkan, sila buat aduan yang berkaitan dengan hak cipta.

Perjudian & Permainan

Iklan yang berkaitan dengan perjudian dibenarkan jika mereka mematuhi beberapa dasar yang telah ditetapkan dan pengiklan telah menerima sertifikasi Iklan Google yang tepat.

Iklan perjudian mesti menyasarkan kepada negara yang diluluskan, mempunyai landing page yang memaparkan maklumat mengenai perjudian yang bertanggungjawab dan tidak pernah target kanak-kanak di bawah umur.

Anda boleh semak peraturan tempatan untuk kawasan yang ingin anda targetkan.

Kesihatan & Ubat-Ubatan

Google sangat berdedikasi untuk mengikuti peraturan pengiklanan bagi penjagaan kesihatan dan perubatan. Oleh itu, mereka menjangkakan iklan mengikut undang-undang dan piawaian industri yang sesuai.

Sesetengah kandungan yang berkaitan dengan kesihatan tidak dapat diiklankan, sementara yang lain hanya boleh diiklankan jika pengiklan disertifikasi dengan Google dan menyasar hanya negara yang diluluskan. Sila semak peraturan tempatan untuk kawasan yang ingin anda targetkan.

Kandungan Politik

Google menyokong pengiklanan politik yang bertanggungjawab dan mengharapkan semua iklan politik untuk mematuhi undang-undang dan kempen pilihan raya tempatan untuk sebarang bidang yang mereka targetkan. Dasar ini merangkumi pilihan raya “tempoh senyap.”

Perkhidmatan Kewangan

Google ingin pengguna mempunyai maklumat yang mencukupi untuk membuat keputusan kewangan yang bermaklumat.

Dasar Google direka untuk memberi pengguna maklumat untuk menimbang kos yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan kewangan dan untuk melindungi pengguna daripada amalan penipuan dan berbahaya.

Untuk tujuan dasar ini, Google mempertimbangkan produk dan perkhidmatan kewangan untuk menjadi yang berkaitan dengan pengurusan atau pelaburan wang dan kriptografi, termasuklah nasihat peribadi.

Apabila mempromosikan produk dan perkhidmatan kewangan, anda mesti mematuhi peraturan negeri dan tempatan untuk mana-mana rantau atau negara yang disasarkan oleh iklan anda.

Trademarks

Terdapat beberapa faktor yang menentukan apabila trademark boleh digunakan dalam iklan. Seiring dengan faktor yang dijelaskan di polisi Google. Dasar ini hanya berlaku apabila pemilik trademark telah mengemukakan aduan yang sah kepada Google.

Keperluan Undang-Undang

Anda sentiasa bertanggungjawab untuk memastikan bahawa anda mematuhi semua undang-undang dan peraturan yang berkenaan sebagai tambahan kepada dasar pengiklanan Google untuk semua lokasi iklan anda dipaparkan.

Perniagaan Terhad Lain

Google mengehadkan jenis perniagaan tertentu dari membuat iklan dengan mereka untuk menghalang pengguna daripada dieksploitasi, walaupun perniagaan individu mematuhi dasar Google yang lain.

Berdasarkan ulasan berterusan Google dan maklum balas daripada pengguna dan pihak berkuasa perlindungan pengguna, Google akan mengenal pasti produk atau perkhidmatan yang terdedah kepada penyalahgunaan.

Sekiranya Google merasakan bahawa beberapa jenis perniagaan menimbulkan risiko yang tidak munasabah untuk keselamatan pengguna atau pengalaman pengguna, maka mereka berkemungkinan akan mengambil tindakan dan membatasi atau menghentikan iklan berkaitan dari terus berjalan.

Ada soalan online marketing? Jom tanya di ruangan komen di bawah.

Tentang DMM.com

Kami tulis tentang online marketing berdasarkan pengalaman dan data yang kami dapat sepanjang memberi servis online marketing kepada klien-klien kami.

Post Terkini

Jom Follow Kami

Video Online Marketing