DIGITALMARKETING MALAYSIA.COM

Iklan-Iklan Yang FB Ads Tak Bagi Buat

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Iklan-Iklan Yang FB Ads Tak Bagi Buat

Di dalam era serba digital ini, sudah ramai yang menggunakan khidmat Facebook Ads untuk mengiklankan iklan anda. Lagi-lagi pula Facebook Ads ini tidak memerlukan penggunaan duit yang banyak.

Bagi sesiapa yang selalu dan biasa menggunakan Facebook Ads ini mesti sudah mengetahui tentang iklan yang tidak dibenarkan untuk diiklankan di Facebook.

Tetapi bagi pengguna baru Facebook ads ni, mesti kadang-kadang anda terfikir kenapa iklan anda sering disapprove oleh Facebook. Itu sebenarnya adalah kerana iklan anda mempunyai kandungan yang dilarang.

Facebook mempunyai polis dan garis panduan untuk menapis iklan dan bukan semua iklan Facebook benarkan. Ada sesetengah produk dilarang untuk diiklankan di Facebook. Selain itu, sesetengah gambar dan ayat juga tidak boleh digunakan di iklan Facebook.

Jadi hari ini saya akan kongsikan sedikit isi-isi yang dilarang untuk digunakan di dalam Facebook Ads.

Standard Komuniti

Iklan anda tidak boleh melanggar standard komuniti Facebook. Iklan di Instagram juga tidak boleh melanggar Garis Panduan Komunini Instagram.

Produk / Perkhidmatan Haram

Pastikan iklan anda tidak membentuk, memudahkan atau mempromosikan produk, perkhidmatan atau aktiviti yang haram.

Mempromosikan produk, perkhidmatan atau kandungan yang tidak sesuai, menyalahi undang-undang, tidak selamat, mengeksploitasi, mengelirukan atau memberi tekanan yang tidak wajar kepada kanak-kanak dibawah umur juga tidak dibenarkan.

Amalan Diskriminasi

Facebook juga tidak membenarkan iklan yang menunjukkan diskriminasi atau menggalakkan diskriminasi terhadap orang berdasarkan sifat peribadi.

Contohnya seperti isi perkauman, etnik, warna, agama, umur, kenegaraan, jantina, orientasi seksual, identiti jantina, statu keluarga, kecatatan, keadaan perubatan atau genetik.

Produk Tembakau

Selain itu, iklan yang mempromosikan pnjualan atau penggunaan produk tembakau dan peralatan berkaitan juga tidak dibenarkan untuk diiklankan di Facebook.

Produk Dadah & Yang Seangkatan

Pastikan iklan anda juga tidak mempromosikan penjualan atau penggunaan dadah haram, preskripsi atau rekreasi. Contoh peralatan berkaitan dadah adalah seperti bongs, rolling papers, ddan vaporized delivery devices.

Elakkan menggunakan gambar aksesori berkaitan rokok (seperti bongs dan rolling papers). Selain itu, elakkan juga daripada menggunakan gambar yang berkaitan ganja rekreasi atau perubatan dan gambar yang mengimplikasikan penggunaan ubat rekreasi.

Supplements Yang Tidak Selamat

Iklan anda juga tidak boleh mempromosikan penjualan atau penggunaan supplements yang tidak selamat seperti yang telah ditentukan oleh Facebook.

Supplement yang tidak selamat tidak terhad kepada anabolic steroids, chitosan, comfrey, dehydroepiandrosterone, ephedra dan human growth hormones.

Senjata, Amunisi / Bahan Letupan

Iklananda juga tidak boleh mempromosikan penjualan atau penggunaan senjata, peluru, atau bahan peledak. Ini termasuklah iklan untuk aksesori pengubahsuaian senjata.

Akan tetapi, blog atau kumpulan yang menghubungkan orang dengan kepentingan berkaitan senjata, selagi perkhidmatan itu tidak membawa kepada jualan produk ini dibenarkan untuk diiklankan.

Kursus keselamatan untuk latihan senjata api atau lesen, dan buku dan video mengenai keselamatan senjata api juga boleh diiklankan. Senjata plastik, pedang mainan dan senjata mainan juga dibenarkan.

Produk / Perkhidmatan Dewasa

Seterusnya, Facebook tidak membenarkan anda untuk mempromosikan penjualan atau penggunaan produk atau perkhidmatan dewasa kecuali iklan untuk perancangan keluarga dan kontrasepsi.

Iklan untuk kontraseptif mesti memberi tumpuan kepada ciri-ciri kontraseptif produk dan bukan pada keseronokan seksual atau peningkatan seksual dan mesti disasarkan kepada orang yang berusia 18 tahun ke atas.

Kandungan Dewasa

Iklan tidak boleh mengandungi kandungan dewasa. Ini termasuk kebogelan, gambaran orang dalam jawatan yang jelas atau mencetuskan, atau aktiviti-aktiviti yang terlalu mencemarkan atau provokatif seksual.

Pelanggaran Pihak Ketiga

Facebook juga tidak membenarkan iklan yang mengandungi kandungan yang melanggar atau melanggar hak mana-mana pihak ketiga, termasuk hak cipta, tanda dagangan, privasi, publisiti, atau hak peribadi atau hak kepunyaan yang lain.

Sekiraya anda ingin membuat laporan tentang kandungan yang anda rasa boleh melanggar atau melanggar hak anda, sila lawati Property Help Center.

Kandungan Yang Berunsur Sensasi

Iklan anda juga tidak boleh mengandungi kandungan yang mengejutkan, sensasi, tidak sopan atau berlebihan. Imej yang mengejutkan, menakutkan penonton, sensasi, dan yang menggambarkan keganasan atau ancaman keganasan tidak dibenarkan.

Sifat-Sifat Peribadi

Disamping itu juga, iklan yang mengandungi kandungan yang menegaskan atau menyiratkan sifat-sifat peribadi turut akan di approve.

Ini termasuklah pernyataan langsung atau tidak langsung atau implikasi mengenai bangsa, etnik, agama, kepercayaan, umur, orientasi seksual atau amalan, identiti jantina, ketidakupayaan, keadaan perubatan (termasuk kesihatan fizikal atau mental), kedudukan kewangan, keahlian dalam kesatuan pekerja, rekod jenayah, atau nama.

Kandungan Yang Mengelirukan Atau Palsu

Iklan, landing page dan amalan perniagaan tidak boleh mengandungi kandungan yang menipu, palsu, atau mengelirukan, termasuk tuntutan, tawaran, atau kaedah yang menipu.

Kandungan Kontroversial

Iklan anda juga tidak boleh mengandungi kandungan yang mengeksploitasi isu politik atau sosial yang kontroversial untuk tujuan komersil.

Landing Page Yang Tidak Berfungsi

Iklan tidak boleh mengarahkan orang ke landng page yang tidak berfungsi. Ini termasuklah kandungan landing page yang mengganggu keupayaan seseorang untuk keluar dari halaman tersebut.

Peralatan Pengawasan

Iklan tidak boleh mempromosikan penjualan kamera pengintip, pelacak telefon bimbit atau peralatan pengawasan tersembunyi yang lain.

Tatabahasa & Pepatah

Iklan anda tidak boleh mengandungi kata-kata tidak senonoh atau tatabahasa dan tanda baca yang buruk. Simbol, nombor dan huruf mesti digunakan dengan betul tanpa niat untuk mengelakkan proses tinjauan iklan kami atau sistem penguatkuasaan lain.

Fungsi Tidak Ada

Pastikan juga iklan anda tidak mengandungi imej yang menggambarkan fungsi yang tidak ada. Contohnya adalah seperti play button di imej.

Kesihatan Peribadi

Iklan di Facebook tidak boleh mengandungi imej atau imej “sebelum-dan-selepas” yang mengandungi hasil yang tidak dijangka atau tidak mungkin.

Kandungan iklan juga tidak boleh mengimplikasikan atau cuba menghasilkan persepsi diri negatif untuk mempromosikan diet, penurunan berat badan, atau produk berkaitan kesihatan yang lain.

Pinjaman Harian, Pendahuluan Tunai & Ikatan Jaminan

Iklan tidak boleh menggalakkan pinjaman harian, pendahuluan gaji, jaminan ikatan, atau pinjaman kecil, atau pinjaman jangka pendek yang bertujuan untuk menampung perbelanjaan seseorang sehingga habis bulan berikutnya.

Pemasaran Bertingkat

Anda juga tidak boleh mengiklankan peluang pendapatan mesti menerangkan sepenuhnya model produk atau perniagaan yang berkaitan, dan tidak boleh mempromosikan model perniagaan yang menawarkan pampasan cepat untuk pelaburan yang sedikit, termasuk peluang pemasaran bertingkat.

Lelong Duit

Iklan tidak boleh mempromosikan lelongan duit, lelongan bayaran bidaan atau model perniagaan yang serupa.

Dokumen Palsu

Iklan-iklan yang mempromosikan dokumen palsu, seperti sijil degree palsu, pasport atau kertas imigresen juga tidak dibenarkan.

Kualiti Rendah / Kandungan Yang Mengganggu

Iklan anda tidak boleh mengandungi kandungan yang membawa kepada external landing page yang memberikan pengalaman yang tidak dijangka atau mengganggu.

Ini termasuklah kedudukan iklan yang mengelirukan, seperti tajuk utama yang terlalu sensasi atau meminta pengguna untuk berinteraksi dengan iklan secara tidak sengaja.

Selain itu, memimpin orang ke landing page yang mengandungi kandungan asli minimum dan majoriti kandungan iklan yang tidak berkaitan atau rendah juga tidak dibenarkan.

Untuk maklumat lanjut tentang apa yang dianggap berkualiti rendah, lawati Ads Help Center.

Spyware / Malware

Iklan tidak boleh mengandungi spyware, malware, atau perisian yang menghasilkan pengalaman yang tidak dijangka atau menipu. Ini termasuk pautan ke laman web yang mengandungi produk ini.

Animasi Automatik

Iklan anda juga tidak boleh mengandungi animasi audio atau flash yang memainkan secara automatik tanpa interaksi seseorang di Facebook selepas seseorang mengklik iklan.

Peranti Streaming Yang Tidak Sah

Iklan tidak boleh mempromosikan produk atau item yang memudahkan atau menggalakkan akses yang tidak dibenarkan kepada media digital.

Sistem Penyelidikan

Iklan tidak boleh menggunakan taktik yang bertujuan untuk menghalang proses semakan iklan kami atau sistem penguatkuasaan yang lain. Ini termasuk teknik yang cuba menyembunyikan kandungan iklan atau halaman destinasi.

Produk & Perkhidmatan Kewangan Yang Dilarang

Iklan tidak boleh mempromosikan produk dan perkhidmatan kewangan yang sering dikaitkan dengan amalan promosi yang mengelirukan atau menipu.

Jualan Bahagian Badan

Iklan tidak boleh mempromosikan penjualan bahagian atau cecair badan manusia.

Ada soalan online marketing? Jom tanya di ruangan komen di bawah.

Tentang DMM.com

Kami tulis tentang online marketing berdasarkan pengalaman dan data yang kami dapat sepanjang memberi servis online marketing kepada klien-klien kami.

Post Terkini

Jom Follow Kami

Video Online Marketing